divendres, 11 d’agost del 2017

La TIR (Taxa interna de retorn)

LA TIR (TAXA INTERNA DE RETORN)



Quan una persona realitza una inversió en un actiu, és lògic que desitge conéixer la rendibilitat que obtindrà amb la dita inversió, la qual cosa li permetrà, d'una banda, saber quant augmenta la seua riquesa i, d'altra banda, realitzar comparacions amb altres possibles inversions. Hi ha distintes mesures de rendibilitat, depenent de les situacions que es consideren. Les principals mesures són les següents:

  • Taxa de rendibilitat o de retorn (TRE)
  • Taxa interna de rendibilitat o de retorn (TIR)
  • Rendibilitat financerofiscal (RFF)

La Taxa Interna de Retorn (TIR) és la taxa d'interés o rendibilitat que oferix una inversió. És a dir, és el percentatge de benefici o pèrdua que tindrà una inversió per a les quantitats que no s'han retirat del projecte. És una de les mesures utilitzades en l'avaluació de projectes d'inversió que està molt relacionada amb el Valor Actualitzat Net (VAN).

També es definix com el valor de la taxa de descompte que fa que el VAN siga igual a zero, per a un projecte d'inversió donat. La taxa interna de retorn (TIR) ens dóna una mesura relativa de la rendibilitat, és a dir, vindrà expressada en tant per cent. El principal problema radica en el seu càlcul, ja que el nombre de períodes donarà l'orde de l'equació a resoldre.

Per a resoldre este problema es pot acudir a diverses aproximacions, utilitzar una calculadora financera o un programa informàtic. Com es calcula la TIR? També es pot definir basant-nos en el seu calç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada