diumenge, 6 d’agost del 2017

Presa de decisions: Schackle i Forrester

PRESA DE DECISIONS: SCHACKLE I FORRESTER



La presa de decisions comprén a les quatres funcions administratives, així els administradors quan planegen, organitzen, conduïxen i controlen, se'ls denomina ben sovint els que prenen les decisions. Ara bé: què s'entén per decidir.

Entorn del que s´entén per decidir, d´una banda, teòrics como Shackle arirmen que Decidir és fer un tall entre el passat i el futur. D´altra banda, Forrester dirà que és el procés de transformació de la informació en acció. La qual cosa queda clar en ambdós definicions és qu decidir té a veure amb un canvi d´estat amb un moviment que ens porta d´una situació donada a una altra desitjada.

És a dir, Schackle definix la decisió com un tall entre el passat i el futur. Altres autors definixen la decisió com l'elecció entre diverses alternatives possibles, tenint en compte la limitació de recursos i amb l'ànim d'aconseguir algun resultat desitjat. Com prendre una decisió suposa triar la millor alternativa d'entre les possibles, es necessita informació sobre cada una d'estes alternatives i les seues conseqüències respecte al nostre objectiu.

La importància de la informació en la presa de decisions queda patent en la definició de decisió proposada per Forrester el procés de transformació de la informació en acción. La informació és la matèria primera, l´entrada de la decisió, i una vegada tractada adequadament dins del procés de la presa de decisió s'obté com a la sortida l'acció a executar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada